Konut satışı artmaya başladı, fiyatlar eskisi kadar çılgın yükselmiyor
4 mins read

Konut satışı artmaya başladı, fiyatlar eskisi kadar çılgın yükselmiyor

Özel Haber

İTO Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, piyasasındaki son durumu değerlendirmek için Enson’e konuk oldu.

Hakan Akdoğan, konut fiyatlarını Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) son verisi üzerinden değerlendirdi.

Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre, 2024 yılı ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 2,3 oranında artan konut endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 68, reel olarak ise yüzde 1,4 oranında yükseldi.

“Konut fiyatları enflasyon oranının biraz üzerinde arttı”

Akdoğan, bu verileri değerlendirirken konut fiyatlarının enflasyon oranının biraz üzerinde attığını belirterek şöyle konuştu:

Gayrimenkul fiyatları son bir yılı enflasyonun biraz üzerinde kapatmış. Reel anlamda da yüzde 1,4 lük artış göstermiş. Fiyatlar eskisi kadar tabiri caizse çılgınca artmıyor. Gayrimenkul fiyatları, konut fiyatları son bir iki yıl içerisinde çok ciddi artışlar gösterdi. Ama nispeten son bir yıldır konut fiyatlarının artışında ciddi bir yavaşlama var. O da konut fiyatlarının çok yüksek olmasından kaynaklanıyor. Ulaşılabilir fiyatlı konut bulmak nerede ise imkansız. Konut finansman desteği de sağlanmıyor. Daha önce kamu bankaları bu konuda öncülük ederdi.

“Konut satışları geçen yılın aynı ayına göre arttı”

Konut satışlarını ise Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri üzerinden yorumlayan Akdoğan, bu konuyla ilgili de şu bilgileri verdi:

Türkiye genelinde konut satışları şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,3 artarak 93 bin 902 oldu. Bu veriler artış gibi görülse de bizi aldatabilir. Hatırlarsanız geçen yıl, bu zamanlar bir deprem yaşandık ve konut satışları yavaşlayarak 80 bin oldu. Onunla mukayese ettiğimizde yüzde 17’lik bir artış var ama eğer deprem olmasaydı belki de o ay konut satışını 90 bin -100 bin ile kapatabilirdik.

“İpotekli satışlar yükseldi ama geçmişe göre yine de düşük”

İpotekli satışlara baktığımızda yüzde 9 ile bir iyileşme var ancak yüzde 6-7’ye göre bir iyileşme. Ancak daha önce krediye ulaşım daha fazla idi ve ipotekli satışlarının payı yüzde 25-30’lar düzeyindeydi. ‘Bankaların konut kredisi kullandırma konusunda çok iştahlı olmaması, kredi faizlerinin yüksek olması ve vatandaşa verilen rakamların düşük kalması’ ipotekli satışları düşürdü diyebiliriz.

“Konut kampanyası resmi olarak açıklanmadı”

Akdoğan, Orta Vadeli Program’da bir konut kredisi planı olduğunu, piyasada da konut kredisi kampanyasından söz edildiğini ancak henüz faaliyete geçmediğini belirterek, aslında hem vatandaşların hem de sektörün bu krediye çok ihtiyacı olduğunu vurguladı.

“Yeni avantajlı konut kredisine çok ihtiyaç var”

Mevcutta sıkı para politikası uygulandığını ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarının yakından takip edildiğini dile getiren Akdoğan bu konuda da şu yorumda bulundu:

Para politikalarında bir sıkılaştırma var. Ekonomi tarafında ciddi tedbirler alınıyor. Disiplinli bir ekonomik program uygulanıyor. Hayata geçecek mi bilmiyoruz ama alt gelir ve orta gelir gruba ve özelikle ilk kez ev sahibi olacaklara pozitif ayrımcılık yapacak bir konut kredi kampanyası dillendiriliyor. Piyasanın böyle bir konut kampanyasına çok ihtiyacı var. Konut fiyatları çok arttı. Vatandaşın bir konutun parasını peşin olarak ödemesi çok da mümkün değil. Vatandaşlar peşinat anlamında kısmi ödeme yapabiliyordu. Piyasada iyi bir konut finansman desteğine ciddi ihtiyaç var.

“Yüzde 56’lara gerileyen bir konut sahiplilik oranı var”

Son zamanlarda baktığınızda yüzde 56’lara gerileyen bir konut sahiplilik oranı var. Bu da aslında bize kiracıların arttığını, tek konut sahibi olan vatandaşlarımızın sayısının azaldığını gösteriyor.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir